fbpx

Ne akarj hasonlítani a modellekre

Miért? Mert legtöbbjük tartása, nem hogy helytelen, de kifejezetten káros!

Figyeld meg, mit NE utánozz! A minap egy általam is kedvelt márka Facebook oldalán jártam és elképedtem, hogy a modellek mint a számunkra „kihelyezett” és „követendő” példák, milyen hátrányos és káros testtartással vannak lefotózva. Sajnálatos ez, mert ahelyett, hogy folyamatosan jó példák lebegnének a szemünk előtt, olyan sémákat látunk nap mint nap, amelyeket senkinek sem ajánlanék.

Egy modell - testtartása nagyon előnytelen, csípőjét előre tolt pozicióban

Modelleknél gyakran látható testtartás, előretolt csípő, nyomott kérdőjel alakú törzs

Úgy tűnik, az a „divat”, hogy csípőjüket messze előre tolják ki … mi történik ilyenkor? illetve mi nem tud megtörténni ilyenkor…  

Normál esetben a test rugalmasan elrendeződik:

A fej alatt helyezkedik el a hajlékony, de erős gerincoszlop, amely átadja medencénknek a súlyt, az pedig a láb csontjain át hatékonyan közvetíti súlyunkat a lábfejünkön keresztül a talaj felé. Az által, hogy előre nyomjuk csípőnket és medencénket, kihúzzuk a gerincünk alól a természetes támaszt! Innentől úgy érezzük tartani kell magunkat!  – Amely igaz is, hiszen a kibillentett egyensúly miatt testünk kénytelen külső fáradékony izmokat dolgoztatni, hogy valamiféle új egyensúlyt hozzon létre.

Ezért semmiképp sem javaslom, hogy egy modellre akarj hasonlítani!

Kiegyyensúlypzott rugalmas testtartás

Katalin hercegnő, nyugodt és kiegyensúlyozott

 

Vizsgáld meg magad!

Állj a tükör elé és figyeld meg, van-e hasonlóság a fenti képen látható lány tartása és a tied között?

  • ha lenézel, mit látsz? hova esik a csípőd? a lábfejed fölé vagy inkább a lábujjaid fölé?
  • mi a helyzet a térdeiddel? előfordulhat, hogy hátrafeszíted őket? (próbálj meg rugózni, sikerül-e azonnal, vagy előbb el kell engedned a térded és csak az után tudsz mozdulni?)
  • a hátad felső részét hátranyomod? (Ekkor néz ki oldalról úgy a hátunk, mint egy kérdőjel, ugyanakkor ez is lehet egy kompenzálás eredménye, amivel a szervezeted próbálja helyretenni a kibillent egyensúlyt.)

Ha szeretnéd, hogy segítsek az önvizsgálatban, gyere el egy foglalkozásra, szívesen segítek kideríteni, hogy állsz ez ügyben!

Ha úgy érzed, feszes vagy és kibillent az egyensúlyod, ne aggódj! Lehet rajta változtatni! Az Alexander technika segítségével megtanulod, mire figyelj oda, mik azok a folyamatok, amelyet érdemes használnod és melyek azok az irányok, amelyek felé érdemes tartanod. Az eléd tett „követendő” példákat a megfelelő szűrőn keresztül látod majd, és ki tudod választani mi hasznos számodra és mi nem.  

Rugalmas és kiegyensúlyozott napot Neked!

Kérdésed van? írj nekem!

Tetszett a bejegyzés? Kérlek  a lenti gombokkal oszd meg ismerőseiddel! Segíts, hogy minél több emberhez eljusson! Köszönöm! 

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This